Veiligheid in Barcelona: hoe voorkom je om beroofd te worden?

Barcelona is beroemd om zijn creatieve architectuur, het winnende voetbalteam en de prachtige stranden. Maar je hebt misschien ook wel eens gehoord dat het de ´stad van de dieven´ is en zakkenrollers veel toeristen oplichten.

Hoewel in Barcelona veel zakkenrollers en oplichters rondlopen, heeft de stad veel minder last van gewelddadige criminaliteit, die wel vaak in Londen en New York voorkomt. Lees deze handleiding, houd je hoofd erbij en weerhoud je angst om beroofd te worden er vooral niet van om van deze geweldige stad te genieten.

Top veiligheidstips

Neem alleen het essentiële mee als je de straat op gaat: een fotokopie van je paspoort, het geld dat je nodig hebt voor die dag en je camera die om je nek hangt.

Veiligheid by Images_of_Money Leg creditcards, paspoorten en niet-essentiële kostbaarheden veilig opgebogen (bij voorkeur in een kluis) in je accommodatie.

Als je ??geld en andere waardevolle spullen in je zakken meeneemt, gebruik dan je jaszakken als je ze hebt. Zo niet, gebruik je zakken aan de voorkant. Stop geen dingen, zoals je portemonnee, in je achterzak – dit is een eenvoudig lokkertje voor dieven.

Houd je tas altijd gesloten en draag hem voor je. Zorg er in restaurants en bars voor dat je hem bij je houdt, niet alleen in het zicht, maar bij voorkeur op je schoot of tussen je benen (laat hem niet op de rug van een stoel hangen).

Let vooral goed op als je je tussen een menigte begeeft. Of je nu in de metro bent of op straat loopt, overal waar veel mensen zijn, kunnen zakkenrollers hun gang gaan, vooral als er bijvoorbeeld bij straatartiest om de aandacht af te leiden.

Als je een geldautomaat gebruikt, zoek er dan een die net binnen de bank staat. Deze zijn meestal veiliger dan die op straat. Wees in beide gevallen alert en bewust van wat er om je heen gebeurt.

Maak fotokopieën van alle belangrijke documenten en maak een lijst van telefoonnummers die je moet bellen als je je bankpasjes zou verliezen. Dit geeft je een voorsprong als je als je de dupe bent van diefstal.

“Ik ben beroofd – wat moet ik doen?”

Trileros by ondarioRaak niet in paniek – het is vervelend, maar het is niet het einde van de wereld. Het eerste wat je moet doen, is de bankpasjes blokkeren die zijn gestolen. Bel je bank of creditcardmaatschappij om te melden dat de kaarten gestolen zijn.

Ga naar het politiebureau om de diefstal te melden, met zoveel mogelijk details over de verloren items. Hoewel ze de dief waarschijnlijk niet zullen arresteren, kunnen ze je een proces-verbaal van de diefstal geven (bekend als una denuncia), die je kan helpen als je een aanspraak wilt maken op een uitbetaling van je verzekeringsmaatschappij.

Als je paspoort is gestolen, moet je contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij om uit te vinden of je op een tijdelijk paspoort naar huis kunt vliegen en of een proces-verbaal voldoende is. Neem in het eerste geval contact op met je ambassade of het consulaat. De meeste kunnen heel snel tijdelijke paspoorten afgeven. Zorg ervoor dat je je pasfoto’s, identificatie en het proces-verbaal bij je hebt.

De oplichting

In de loop der jaren hebben de zakkenrollers en oplichters allerlei ingenieuze manieren bedacht om bezoekers van hun geld te beroven. Hier is een overzicht van de meest voorkomende.

Ketchup vlek

Iemand morst een ketchupachtige stof (of iets dat lijkt op spuug of vogelpoep) op je schouder of rug. Later bieden ze je aan om het schoon te maken, en tijdens het schoonmaken plukken zij (of een handlanger) je zakken leeg. Val niet voor deze oplichterij. Maak het zelf schoon of vraag het later aan iemand anders.

De ‘Toerist’

Een van de nieuwste trends in de zakkenrollerij is de toerist uithangen tijdens een wandelroute. Vaak hebben deze zakkenrollers een kaart, zonnebril, water en een camera bij zich, en volgen ze de groep alsof ze echt deelnemen aan de wandeling. Wees vriendelijk, maar let wel goed op, en houd altijd goed je spullen in de gaten.

Verdwaald in de metro

Iemand wordt in de metro geduwd om je spullen gemakkelijker te kunnen krijgen, en meestal vragen ze je of dit de metro is naar Sants. Als toerist ben je meestal behulpzaam en bereid om hen te helpen, en ze stappen uit bij het volgende station, maar niet met lege handen! Wees op je hoede en houd je bezittingen goed in de gaten.

De onhandige oude man

Pas op voor oude mannen met wandelstokken! Hoewel de meeste onschuldig zijn, er is een bekende truc, waarbij een oude man tegen je aanbotst of tegen je stoel in een restaurant, met de mogelijkheid om je tas met zijn stok over de vloer weg te vegen. De moraal van het verhaal is om je tas op schoot te houden of veilig tussen je benen als je zit.

Wil je meer informatie over de trucs van oplichters? Lees voor meer details over andere oplichterklassiekers als ‘De nachtclubflyer’, ‘De voetbaldans’ en ‘De truc met de kaart’.

71 REACTIES

 1. Ik ben ook beroofd in de metro denk ik.
  Ik was op weg naar Sitges om daar lekker carnaval te vieren. Had er erg veel zin in en had mijn masker op waardoor je egt niet zoveel kan zien alleen maar van voren. ik zei nog met zo´n ding op je hoofd zie je niks kunnen ze je beroven zonder dat je het ziet. En ja hoor dat had ik te hard geroepe. Ik heb niks gevoeld niks gezien of gemerkt. Kwam er pas achter toen ik mijn metro kaartje uit mijn beurs wilde pakken. Mijn beurs was weg. Uiteindelijk wel nog naar sitgets geweest maja is tog even balen. Maar wat kun je er tegen doen. ze horen en zien dat je een toerist bent en dan pakken ze je.

  • Hey Simone,

   Bedankt dat je jouw ervaring erop wilde zetten, ja de Spanjaarden kunnen erg goed zien wie er toeristen zijn en wie niet.
   Nou hopelijk gebeurt het niet meer!

   Un saludo,

   Samantha

 2. En ja hoor hier ben ik weer. zijn weer 5/6 weken verder gok ik en het is weer zover. Niet alleen mijn beurs maar mijn gehele tas hebben ze omgetoverd in een levend ding dat weg gerend is van mij! Kzat bij de buenas migas ( op Ronda de sant pere) lekker aan het eten met mijn collega’s. Ik ging even naar de wc en had mijn tas al onder de tafel geschoven. toen ik terug kwam en wilde ik mijn tas pakken maar die was er niet meer. niemand had iets gezien we zaten met 5 personen aan een tafel en ben maar 2 minuutjes weg geweest! Ze zijn snel. Heel snel!!

  take care!

  • Hey Simone,

   Oh echt vervelend dat je alweer bent beroofd van je tasje. Ze zijn echt snel ja die dieven, hou de volgende keer altijd je tasje bij je al moet je afrekenen, naar de wc etc.. Of geef het aan iemand die hem op zijn schoot houdt. Bedankt dat je weer je ervaring erop wilde zetten voor mij.

   Un Saludo,

   Samantha

 3. Ik ben net terug uit Barcelona een mooie stad met veel bezienswaardigheden. De afgelopen vier dagen heb ik gebruik gemaakt van de metro met een zo genaamde barcelona card. Het metro systeem brengt je overal naar toe en er loopt veel bewakings personeel. Alleen kan deze niet de wolven (dieven) tegen houden die de toeristen strippen. In deze afgelopen dagen hebben ze bij mij het drie keer geprobeerd en heb ik het twee keer bij anderen zien gebeuren. Ik heb het geluk dat ik zelf bij de metro in Amsterdam werk dus meer oplet om me heen. Deze wolven (dieven) zo als ik ze noem zijn volgens mij geen spanjaarden maar buitenlanders hun tactiek is als ze hun prooi zien dan omsingelen ze je zo dat je tussen hun instaat en dan roven ze je leeg. Mijn eerste ontmoetting met deze wolven was tijdens het instappen voor mij liet iemand zijn jas vallen dus ik moest op deze dief wachten in de tussen tijd botste zogenaamd een aantal andere dieven tegen mij aan waarvan een van hen uit mijn broekzak mijn portomone’ wilden roven maar helaas voor hem daar zat ook mijn eigen hand. Deze dief zal wel een paar dagen geen gebruik meer kunnen maken van zijn hand want mij reactie was een geweldige klap op zijn klauw geven. Ten tweede maal wilden ze mij insluiten. Maar gezien ik vrij vors ben van postuur ben heb ik me met veel geweld er tussen uitgedraaid. En op donderdag avond dachte ze me te beroven in een doorloop onder een station. Voor mij was dit bezoek aan Barcelona het laatste mij zien ze daar niet meer. Het is jammer voor de spanjaarden want die kunnen hier niets aan doen maar deze dieven vergalden wel mijn vakantie. Mijn tip is in ieder geval let goed om je heen en zorg dat je onder de mensen blijft. En mijdt de metro ondanks dat dit een perfect vervoer middel is.

  • Hola Metroboy,

   Dank je wel voor bericht en wat een verhaal zeg. Aangezien je bericht in het weekend kwam kan ik het nu pas erop zetten dus vandaar.

   Maar dat je 3 keer beroofd ben, dat is echt niet normaal. De wolven (dieven) kunnen heel gauw zien wie de toeristen hier zijn in de stad en sinds de stijging van werkloosheid word het als maar erger. Jammer dat je nu niet meer naar Barcelona wilt komen want het is echt een geweldige stad maar naar zo’n een ervaring kan ik dat wel begrijpen, dat je er dan niet meer wilt komen.

   Bedankt nogmaals en hopelijk hebben anderen wat aan jouw verhaal!

   Un saludo,

   Samantha

  • Hallo Jacqueline,

   Bedankt voor je compliment, hou vooral de blog in de gaten want er komen nog meer handige artikelen!

   Un saludo,
   Selin

 4. We zijn als gezin (met dochter van 9 jaar) voor 10 dagen naar Barcelona gegaan. We hebben er bewust voor gekozen om in de stad zelf te verblijven, zodat we zeker voldoende tijd zouden hebben om alle leuke plekjes en buurten te ontdekken. En met de gids “100% Barcelona” in onze handen hebben we elke dag een wandeling gemaakt met leuke terrasjes, restaurants, winkels en musea. We zijn echter 2 maal beroofd : de eerste én de tweede dag. De eerste dag werd m’n man slachtoffer van een zakroller. We waren erop voorbereid, we waren kritisch en voorzichtig én nog is het gebeurd.
  Eénmaal in een zijstraat van de Ramblas, achter de Plaça Real, in de straat Carrer del Escoudellers. De tweede dag op het strand Barceloneta, terwijl ik erbij zat.
  De eerste dag zagen we een jongen (18 jaar) staan voor een winkel. Je zàg gewoon dat hij niet deugde. Hij deelde kaartjes uit die we niet aangenomen hadden (ook onze dochter niet). Dan achtervolgde hij ons. Plots verscheen hij langs onze dochter en mij. Ik neem onmiddellijk onze dochter bij de hand (want dat is toch ons kostbaarste bezit) en hield vervolgens m’n hand op m’n schoudertas.
  Vervolgens ging hij naast m’n man lopen. M’n man was heel erg op z’n hoede en let altijd héél goed op en ziet werkelijk alles. Hem kan je echt niet gemakkelijk beroven. De jongen toont wat voetbalbewegingen aan hem, neemt hem opeens bij de schouder, waardoor m’n man dacht dat hij tegen de grond zou worden gegooid. Hij spant zich op, de dief schopt tegen zijn knieholte. M’n man weert zich op rechtop te blijven staan. Zijn portefeuille zat in een smalle, enge achterzak met een knoopje dicht (héél moeilijk om eruit te krijgen). Opeens loopt de jongen in een zijstraat weg, m’n man voelt onmiddellijk dat zijn portefeuille weg is en loopt schreeuwend en vol tempo achter hem aan. Mensen komen uit huizen en kijken wat er gebeurt. M’n man roept de hele straat bij elkaar en is werkelijk boos. De jongen schrikt (hij was de portefeuille aan het openen), neemt vlug het geld eruit (30 EUR) en laat alles op de grond vallen (identiteitskaarten, bankkaart) en verdwijnt in een ander steegje. Een oude man kwam naar ons toe en kwam ons onze hotelkaart brengen. Hem hadden ze ook al overvallen. Onze dochter was erg verschrokken en huilde. Een andere vrouw zei dat we naar het politiebureau moesten gaan. Dat deden we dan ook, maar de onverschilligheid was groot. De vrouw aan het loket zei dat ze geen andere taal dan Spaans kon en dat we 5 minuutjes moesten wachten op een vertaler. Na 15 minuten wachten hebben we gezegd dat het voor ons niet meer moest en zijn we vertrokken. Het was absoluut geen leuke ervaring.

  De dag erop wilden we ons rustig gaan ontspannen aan zee. We gaan naar Barceloneta en zijn aangenaam verrast door de leuke sfeer die er hangt. Het is wel druk. Voortdurend komen mensen op het strand rond voor massages, frisdrank, fruit,… te verkopen en lopen constant voor en achter je. Mijn man en dochter waren gaan zwemmen, ik lees een boek op het strand. Onze tassen stonden achter ons. Er lopen weer enkele mannen voor me, maar ik dacht dat ze iets verkochten en besteedde er geen aandacht aan. Ik lees verder. Plots komt een oudere Thaise vrouw naar me en zegt dat een man iets had meegenomen. Een van de Thaise meisjes die bij haar was had het gezien, maar op dat ogenblik niets gezegd. We zaten omgeven van mensen voor, links rechts en achter ons, handdoek tegen handdoek, en niemand had iets gezien. Dan ontdek ik inderdaad dat ze een klein, zwart tasje hadden meegenomen met 50 EUR en een zonnebril van 240 EUR van m’n man. We hadden nog gedacht om een bril van 10 EUR te kopen voor aan het strand, maar toen dachten we “waar zijn we dan mee bezig, waarvoor heb je dan een zonnebril”. Door de diefstal van de dag ervoor hadden we ons geld al verdeeld, het mijne was op, het geld van m’n man hadden ze meegenomen. Dus we hadden helemaal geen geld meer konden niet eens meer de metro nemen. Vriendelijke Nederlanders die voor ons op het strand zaten, zijn helemaal meegelopen naar het metrostation en hebben 3 kaartjes voor ons gepind. Ook zij werden bestolen in de voorbije dagen. Zij vertelden dat elke dag ongeveer 5 mensen gillend van het strand lopen omdat ze hun bezittingen kwijt zijn. Terwijl mensen aan het slapen zijn op het strand, snijd men met een mesje het zakje uit de short kapot en neemt men de portefeuille eruit.
  Aangezien de dieven ook onze elektronische hotelkaart meehadden, met het adres erop, hebben we ons gehaast naar de hotelkamer om te voorkomen dat men ook daar onze spullen zou stelen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Het hotel wijzigde de code van onze elektronische kaart, maar onze dochter en ikzelf sliepen niet meer rustig. Onze dochter wilde naar huis, wilde zeker niet alleen in de kamer gaan slapen, haar kamer was vlakbij de deur. Ikzelf heb die nacht 2 uur wakker in bed gelegen met de gedachte van “waar ben ik hier beland”.
  Deze diefstallen waren voor mij toch een domper op onze vakantie. We hebben al veel gereisd, zijn naar vele wereldsteden geweest (Parijs, Londen, Venetië, Firenze, Amsterdam), gaan elke zomer naar Italië en werden nooit bestolen. Ik heb nog nooit zo’n onveilig gevoel gehad als in Barcelona. Er lopen echt teveel ongure types rond en daarbij bedoel ik niet de Spanjaarden. We hebben vele toffe Spanjaarden ontmoet die het allemaal even erg als wij vonden, maar ook zij ondergaan dit met lede ogen. Voor ons was het erg vermoeiend om 10 dagen lang zo op te letten met alles wat je doet, op je dochter te letten dat haar niets overkomt. We zijn nog maar een keer teruggegaan naar het strand (Bogatell, Ploble Nou), alhoewel we echt graag zwemmen. Maar niet als gezin samen te kunnen gaan zwemmen, bang zijn om in te dommelen op het strand, terwijl ze me beroven, is voor mij geen vakantie. Voor de eerste keer in m’n leven, en ik reis echt heel graag, was ik echt opgelucht was dat ik thuis was. Barcelona is heel mooi, de kunst en cultuur zijn enig, maar voor mij hoeft er geen tweede keer meer te komen. Ook omwille van de taal, te weinig mensen spreken Engels. Ik spreek Italiaans en vind het fijn om te converseren met de mensen van de streek en te begrijpen wat men zegt. Het was voor me te frustrerend om niet te kunnen communiceren zoals ik het gewoon ben.
  Wil je aub op je website vermelden dat mensen op het strand moeten opletten, want dat had niemand ons verteld en heb ik in geen enkele gids of website zien staan. Dit voorkomt andere mensen teleurstellingen. Bedankt !

  • Hallo Katja,

   Jeetje wat een nare ervaringen! Het is op sommige momenten inderdaad niet te voorkomen hoe oplettend je ook bent. Gelukkig zijn er overal in Barcelona agenten die alles in de gaten houden, op metrostations zijn er ook veel dus dat geeft je wel een fijn gevoel, vooral in zo´n drukke tijd als deze.
   Soms zit het inderdaad helemaal niet mee, er zijn ook mensen die niet eens oplettend zijn en waar niets bij gebeurd.
   In ieder geval erg bedankt voor jouw verhaal en de tip, ik zal dit artikel aanpassen! Het is natuurlijk belangrijk om het in je achterhoofd te houden als je op vakantie gaat, vooral als je veel tijd doorbrengt op het strand. Ik hoop dat het je nooit meer overkomt!

   Groetjes,

   Selin

 5. Ik ben net terug van Barcelona. Mijn vader is beroofd in de metro op de eerste dag van onze vakantie. Gans onze reis verknald. Hij is 950 euro kwijt, en alle kaarten (identiteit, bankkaart, ed). De politie deed geen moeite om de daders te laten identificeren aan de hand van foto’s, camerabeelden van de metro, of iets dergelijks. Ben met een slecht gevoel teruggekeerd naar België. De daders zagen er heel marginaal uit, en opereerden in een groepje van drie. Zij die naar Barcelona gaan raad ik aan heel voorzichtig te zijn, en enkel wat geld mee te nemen op straat. Zij die denken dat het hen nooit overkomt zullen wellicht de eersten zijn die bestolen worden.

  • Dit is heel erg om te horen, de machteloosheid is natuurlijk erg frustrerend.
   Ik raad iedereen inderdaad ook aan voorzichtig te zijn, zolang je laat zien dat je op je hoede bent zullen ze je minder snel naderen.
   Ik hoop dat uiteindelijk alles goed komt, heel veel succes.

   Groeten,
   Selin

 6. Over een maand gaan wij ook naar Barcelona, ben nu even informatie aan het verzamelen en jullie site is echt heel nuttig. 2 jaar geleden waren we ook in barca. In het park montjuic kregen wij vogelpoep over ons heen. Gelijk kwamen er 2 dames ons helpen om de vogelpoep eraf te halen. Nu ik die lijst van jullie heb doorgenomen denk ik dat dit de ketchup truc betreft. Op dat moment vonden we het al een rare situatie, maar blijkbaar is dit een bekend fenomeen. We waren gelukkig niets kwijt, waarschijnlijk hadden ze door dat wij toch wat achterdochtig waren.

  • Hey Ivan,
   Dankjewel voor je reactie!
   Dat is inderdaad heel waarschijnlijk de ´ketchup truc´ geweest, gelukkig waren jullie oplettend en zijn jullie niets kwijt geraakt!
   Ze bedenken de sluwste dingen en het is heel erg belangrijk om goed op je hoede te zijn.
   Verder wens ik jullie heel veel plezier in Barcelona de volgende maand!
   Un Saludo,
   Lieke

 7. Ik ben een bijdehante oma van 65 jaar en toch ben ook ik bestolen in het metrostation bij het kopen van een metrokaart, was bezig met kopen toe mijn vriend attent werd gemaakt door een dame, uit het niets opgedoken dat de kaart er al lag,ik zei ik heb mijn handeling nog niet af die kan niet van mij zijn waarop de dame!!mij op de linkerschouder tikte en waarschijnlijk met haar rechterhand of door een handlanger mijn kaart heeft gepakt en hoe het kan ook mijn pincode is gezien, vraag me niet hoe.
  Eerst de machine open laten halen maar er zat niets meer in, daarna met behulp van een spanjaard die goed engels sprak en na ons verhaal te hebben verteld, dit schijnt ook één van de trucs te zijn, snel de kaart geblokkeerd maar binnen 10 minuten was er 740 euro gepind(het maximumbedrag) en betalingen voor metrokaarten en nu maar afwachten of ik alles nog terug krijg bij elkaar 850 euro, het blijft een prachtige stad maar je moet constant op je hoede zijn en dat komt het genieten niet ten goede

  • Hola Willy,
   Wat vervelend zeg! Ik hoop dat je je geld nog terug krijgt!
   Het is een tip om je te gedragen (en kleden) als een inwoner, want ze zijn echt op zoek naar toeristen. Neem sowieso niet te veel waardevolle spullen mee in je tas, zodat je zorgeloos kunt genieten!
   Er is tegenwoordig ook héél veel politie en beveiliging op straat en in de metro. Ik heb me hier nog geen enkele keer onveilig gevoeld, en nu maar hopen dat dat zo blijft 🙂 Ben hier op je hoede, maar vergeet absoluut niet te genieten!!
   Veel succes nog en bedankt voor het delen van je ervaring!
   Saludos,
   Lieke

 8. Hoi Lieke,
  Heb gisteren alle papieren op de post gedaan en ze gaan er nu mee aan de slag!
  Op straat heb ik me ook niet onveilig gevoeld liep om 01.15 met mijn vriendin vanaf Palau de Musica Catalana na een prachtig muziekconcert naar ona hotel en géén moment voelden we ons onveilig, de mannen lagen al in bed waren naar Nou Camp geweest, waarbij mijn vriend op de terugweg in de Metro een zakkenroller betrapte die op weg was naar zijn binnenzak, hij heeft hem beloond met een flinke mep!
  Ik vind Barcelona nog steeds een te gekke, mooie, bruisende stad en ga volgende keer nog wat oplettender te werk, als je op internet kijkt zijn er zoveel foefjes die gebruikt wordem, en ik weet en dat is mijn grote fout! ik heb altijd veel te veel vertrouwen in de mens. groetjes

  • Hola Willy,
   Wat leuk dat je weer reageerd!
   Nou, dan heeft je vriend goed gehandeld, maar goed dat hij zo oplettend was!
   Klopt, midden in de nacht heb ik op straat ook geen onveilig gevoel. Maar deze stad leeft ook enorm ´s nachts dus er zijn altijd veel mensen om je heen. Ik ben blij dat het je niet heeft afgeschrikt en dat je Barcelona nog altijd een geweldige stad vind. Dat is het ook zeker!
   Inderdaad, vertrouw hier alleen jezelf en als je op de hoogte bent van de trucjes en op je hoede blijft, kan je niet snel iets overkomen.
   Succes met het terug vragen van je geld!
   Saludos,
   Lieke

 9. hola,
  djee ik vertrek op 23 juni voor 5 dagen samen met mijn dochter en ik heb de schrik te pakken waar ben ik aan begonnen !!ik ben van plan de trein te nemen van el prat naar plaza espanya en vrees nu al het ergste ik hoop dat jullie tips van pas komen en dat we een fijne reis hebben zonder een slechte ervaring

  un saludo
  leen

  • Hola Leen,
   Geen zorgen, we willen met dit artikel alleen duidelijk maken dat je écht op je hoede moet zijn.
   Zodra je niet de overdreven toerist uit hangt en goed op je tas let komt alles goed.
   Bewaar bijvoorbeeld je pasjes apart van je briefgeld, gewoon uit voorzorg.
   Maak je niet druk, maar ben alert in drukke straten zoals Las Ramblas en de metro.
   Een hele fijne tijd in deze geweldige stad!
   Saludos,
   Lieke

   • hola
    dank voor je antwoord en de tips ik heb kopies van onze passen gemaakt en daar we een kluis op de hotelkamer hebben laat ik de passen en het meeste geld daar
    ook heb ik nieuwe tas aangekocht met rits en een overslagklep
    dus nu alert maar toch genieten he
    groetjes
    leen

 10. hola
  na mijn eerdere reactie even dit
  barcelona was echt de moeite waard ,hebben geen echt slechte ervaring met pickpockets gehad ,juist eventjes bij het wachten op het metroperron links en rechts van ons 2 types die ongemerkt probeerden tekens naar elkaar te doen maar ik heb bij het openen van de deuren van het metrostel vlug mijn dochter naar de volgende deur geloodsd en ze keken op hun neus toen ze beiden de andere deur namen dus steeds alert blijven zelfs als de vermoeidheid na paar dagen begint toe te slaan maar echt barcelona is voor herhaling vatbaar
  wel even de opmerking dat men in restaurants in de gaten moet houden of de iva inclus is en of er geen extra terrastax aangerekent word ( bij ons was dit 15 % en zelfs als op reclamepanel de iva inclus stond hebben ze ons die nog eens bijgerekent ) opmerking maken ( in spaans of engels heeft geen nut want dan kunnen ze opeens enkel nog catalaans
  groetjes en wie weet kom ik er nog wel eens !

  • Hallo Leen,

   Leuk om van je te horen na je reisje.
   Mooi dat jullie hebben genoten van de stad.
   Erg fijn ook dat je zo goed als geen last hebt gehad van
   zakkenrollers. Alert blijven is inderdaad erg belangrijk!
   Het is zeker ook belangrijk om in de restaurants goed op
   te letten op de iva. Veel mensen hebben dit niet door en
   zullen er dus niks over zeggen. Het is verstandig hier
   ook goed op te letten, wil je niet te veel betalen.
   Dank je voor de tip!

   Saludo, Celine

 11. Tja…ook wij zijn opgelicht! En wij waren nog wel ZO alert en gewaarschuwd. Constant hand op de knip gehouden, maar ja… Er kwam een moment dat het juist rustig op straat was toen er twee oudere vrouwen op ons af kwamen en een anjer aan onze jongste zoon gaven en er een in mijn bloesje stak. Ze had het over “flamengo” en “uno centa”; ik was verward en dacht dat het om een feestdag ging. Ik peuterde een tien cent stuk uit mijn zakje van mijn korte broek, waar ik een paar muntstukken in had. Maar nee…ze wilde slechts 1 cent! het was symbolisch. En dus haalde mijn man zijn portemonne tevoorschijn en zocht. Maar de vrouw zocht mee en zo was er snel 1 cent tevoorschijn gehaald. We bedankten haar en gingen ons weegs. Een minuut later wilde mijn zoon een krantje kopen bij een kiosk en wat bleek…. Er was 50 euro verdwenen uit de portemonnee van mijn man!! Hij had niets gemerkt. Nooit je portemonnee tevoorschijn halen dus!!

  • Hola Simone,

   Jeetje wat vervelend zeg. En dat terwijl je nog wel zo alert bent.
   Zo zie je maar weer, hoe goed je er ook op let, op de een of
   andere manier weten ze wel een maniertje om je toch te bestelen.
   Maar inderdaad, nooit je portemonnee tevoorschijn halen!
   Hoop dat het jullie vakantie niet heeft verpest.

   Saludo Celine

 12. Net terug uit mooi Barcelona, had voor vertrek deze site gelezen en best een beetje zenuwachtig begonnen aan deze trip van vijf dagen.heb niets in m’n achterste vak laten zitten van m’n rugzak, geld zit in m’n moneybelt en de rest van waarde in de hotelkluis.
  Twee keer is geprobeerd op de Rambla m’n rits open te krijgen, helaas voor die persoon voel ik dat! Je kan ze een beetje herkennen aan de opgerolde flyer cq. plattegrond die ze in hun handen hebben om op een toerist te lijken, ze staan gelijk achter je als je ergens even stil staat om te kijken, mijn tip is staan en gelijk omdraaien en de persoon aankijken die achter je staat, dan lopen ze gelijk door let maar op. Wij hebben het prima naar ons zin gehad en ook in de metro niets vervelends meegemaakt. Alert zijn en niet teveel losse spullen in of om je heen dan kom je zonder teleurstellingen thuis. Iedereen bedankt voor alle tips. Groeten John.

  • Hola John!

   Dankjewel voor jou extra tip!
   Alert zijn is zeker erg belangrijk, zo voorkom
   je al erg veel. Gelukkig is jou dus niks overkomen,
   wij hopen dat door deze tips niemand wat overkomt
   en dat dit jullie helpt. Fijn dat jullie het naar jullie
   zin hebben gehad en bedankt voor je comment!

   Saludos, Celine

 13. Juist terug van Barcelona, en ook beroofd op onze eerste avond in de metro.We waren een mooi target,3 toeristen, beladen met koffers, aan het opstappen van de metro, mijn man en dochter waren al in de metro, 1 man wou mijn koffer absoluut naar binnen dragen ondanks verzet van mijn man, hij hield letterlijk mijn hand vast, een andere man heeft ondertussen mijn heuptas die vooraan voorzien is van een zeer goede sluiting leeggeroofd,hij heeft mijn hand pas losgelaten op het ogenblik dat de deuren dicht gingen en hij er juist nog uit kon, daar stonden we, Visa, bankkaart,ID van mij en dochter(die hier 6 maand gaat studeren) kwijt.De politie doet niets!Je staat er echt alleen voor.De Belgische ambassade was zeer behulpzaam na het betalen van 100 euro.Het ergste is nu dat onze dochter nog tot februari in Barcelona vertoeft voor haar studies, zij heeft nu zeer veel schrik.En wij ook.

  • Hola Fabienne!

   Jeetje wat ontzettend vervelend, ik snap dat jullie hiervan erg zijn geschrokken.
   Het is erg vervelend inderdaad hoe “slim” deze mensen zijn met het beroven
   van mensen, ze kennen allerlei trucjes. Ik snap dat jullie dochter zeker hiervan erg
   is geschrokken. Ik zelf verblijf op dit moment ook voor 5 maanden in de stad voor
   mijn stage bij Oh-Barcelona en zelf is het mij ook overkomen een maand geleden.
   Het advies dat ik haar kan meegeven is:
   zorg ervoor dat je je tas die je bij je hebt altijd in het zicht hebt, met je hand
   erop, probeer uit te stralen dat ze jou niks kunnen maken, verder erg alert zijn
   en neem nooit te veel waardevolle spullen en cash mee. Pin bijvoorbeeld voordat je
   uitgaat en neem je pinpas niet mee. Ik zou uw dochter zeggen dat ze zich er niet te
   veel zorgen om moet maken, alert zijn is het beste wat je kan doen (ook al waren
   jullie dat natuurlijk ook, maar door de koffers een “makkelijk doelwit”) en dat ze
   vooral moet genieten van haar periode in deze geweldige stad.

   Saludos, Celine

   • Spijtig om te lezen dat het zelfs jou is overkomen.
    Vrijdag ga ik terug naar Barcelona, maar deze keer ben ik wijzer en hoop meer geluk te hebben.Ik heb al de trucs die ze uithalen nog eens grondig gelezen en zal super aandachtig zijn, ik heb ze ook al naar mijn studerende dochter gemaild.En zij heeft al de tips reeds op haar beurt aan haar studiegenoten doorgegeven, hopelijk zijn we de dieven zo te slim af.Het beste advies is evenwel beter voorkomen dan genezen, dus geen id-kaart,bankkaart,visa meer bijhebben dan valt er niets te jatten.Groetjes vanuit België,Fabienne

    • Ja, gelukkig was het niet mijn ID-kaart, maar mijn camera, waarvan
     ik via de verzekering nog een redelijk bedrag heb teruggekregen.
     Ik hoop dat de tips zullen helpen, ik hoor graag nog even van je
     hoe het 2e tripje verloopt en of dat dus beter gaat.
     Geniet er lekker van! Saludos Celine

 14. Hey,

  Ik vertrek binnekort met mijn vriendin naar barcelona. Kwam op deze website terecht. Vooral geschrokken van de brutale diefstallen. De metro lijkt mij het meest “gevaarlijke” moment om overvallen te worden. Ik denk dat ik alles van waarde in het kluisje op het hotel laat en voor de rest mijn portomonee in mijn zijzak hou en zodra ik me onveilig voel men hand erin steek.
  Al hoop ik dat het allemaal niet nodig moet zijn…
  Tnx voor de tips en ik zal wel terugposten als ik terug ben hoe mijn bevindingen waren 😉

  Grts Gerrit

  • Hola Gerrit,

   Ik snap dat je geschrokken bent, onze bedoeling is natuurlijk
   niet om mensen erg te laten schrikken, maar wel ervoor
   te zorgen dat ze alert zijn en het niet onderschatten. Het is een
   goed idee om alle waardevolle spullen in het hotel te laten, zo kun je
   dat in ieder geval voorkomen. Neem ook niet te veel cash geld mee
   als het niet nodig is. Veel succes, maar vooral veel plezier!

   Saludos Celine

   • Hey, Ik ben terug van Barcelona.

    Het eerst wat ik wil zeggen, iedereen die naar Barcelona wil gaan, het is echt de moeite :-). Mooie stad, veel rustige parken voor te ontspannen, vriendelijke mensen en schitterende metro.

    Maar dan het mindere… Ook ik ben slachtoffer geworden van pickpockets… Toen ik de luchthaven uitkwam en een ticket wou kopen met mijn bankkaart. Toen ik mijn bankkaart wou wegsteken in mijn portomonee besefte ik dat deze weg was… +- 130 € kwijt en ook mijn pas en andere… Heel veel miserie gehad voor alles in orde te krijgen. Want ik had mijn pas nodig om terug te geraken met het vliegtuig.
    Langs het consulaat moeten gaan, politie, enz… al bij al toch een dag mee kwijtgeraakt… Zeker aangezien ik een student ben, vind ik het toch veel geld dat ik kwijt ben geraakt.

    Gelukkig had ik 150 € in mijn schoen gestoken en was ik niet al mijn geld kwijt.
    Tips voor mensen die ook op citytrip gaan, steek eventueel ook wat 50 € briefjes in je schoen (is misschien stom maar je voelt het niet en de kans dat dat gestolen wordt op straat in toch heel miniem) en voor de rest, alles wat je nodig hebt om terug te geraken (identiteitskaat bv) zo veilig mogelijk wegsteken, want het is gebeurd voor je er erg in hebt…

    Maar laat dat vooral mensen niet afraden voor naar Barcelona te gaan, het is echt de moeite waard, maar laat alles van waarde zoveel mogelijk in het hotel, in je schoen, of op je lichaam.

    • Hoi Gerrit!

     Vervelend om te horen dat u zo verwelkomt bent in Barcelona, maar ben blij dat het u verblijf hier niet heeft verpest!
     Bedankt voor de tip, die blijkbaar toch niet zo stom is!
     Hoop dat u via deze post een hoop mensen kan behoeden, om nog voorzichtiger te zijn!

     groet,
     Ronald

 15. Een paar dagen geleden is mijn portemonnaie ook gestolen in Barcelona. Net aangekomen, lopend de trap af, de metro in. In de ene hand een kleine koffer, de andere hand op mijn kleine handtasje. Een vriendelijke jongeman helpt mij mijn koffer te dragen, ik zeg dat ik het niet wil, maar hij laat niet los. Een paar treden later zijn we beneden, hij laat mijn koffer dan wel los, maar mijn tas is opengemaakt (waarschijnlijk door een vriendje van hem). Als je drie seconden later de metrogang in kijkt is de vogel al gevlogen.
  Dus: goede tas met veel ritsen en een klep. Bewaar het meeste geld in je koffer of op verschillende plaatsen. En geef direct een grote mond als je de boel niet vertrouwd. Dat heb ik ervan geleerd.

  • Beste Marjon,

   Jeetje wat vervelend voor je. Je zou bijna zeggen, wat kan
   je er nog aan doen als ze kwaad willen.
   Maar zeker bedankt voor je goede tips.
   Ik hoop dat andere mensen er iets aan zullen hebben.

   Saludos Celine

  • Bijna zelfde verhaal als bij mij.Ik had ook zo’n behulpzame jongeman aan de hand met mijn koffer.Ondertussen zat een ander met zijn hand in mijn heuptas en was met mijn geldbeugel weg.De metro is hun werkterrein, daar vinden ze veel “slachtoffers” die zeilen met koffers, er zijn daar ook zo veel trappen.De volgende dagen heb ik een hangslot aan mijn heuptas gehangen en mijn geld in een heuptas onder mijn kledij gedragen.

   • Hola Fabienne,

    Heel erg vervelend weer!
    Ja bij de metro moet je zeker goed oppassen.
    Wanneer je met de koffers sleept zie je er natuurlijk
    ook nog eens heel erg uit als een toerist en die
    moeten ze hebben. Het is zeker een goed idee om
    je tas goed af te sluiten, persoonlijke/belangrijke
    bezitting thuis te laten of verspreid dragen (dus niet op
    1 plek) en zo min mogelijk cash geld mee te nemen.
    Allemaal goede tips worden in dit artikel en door de comments
    gegeven. Ik hoop dat de andere mensen hier wat aan zullen hebben.
    Dankjewel voor jou extra tip.

    Saludos Celine

 16. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a wonderful job on this topic!

   • Vorige week is studerende dochter voor de tweede maal slachtoffer geworden van diefstal, deze keer op straat in Barcelonetta door voorbij fietsende jongeren, naar het schijnt een veel voorkomende manier van handtassen stelen daar, amper 10 minuten later had ze haar tas terug met schoolboeken terug door een toevallig voorbijkomende combi van politie, gsm en bankkaart waren weg.
    De truc was daar 1 fietsende jongen liet zijn sleutels vallen, een medestudent van mijn dochter gaf ze hem terug en ondertussen fietsen de andere 3 langs mijn dochter om haar tas van schouder te rukken.
    Ben vorig weekend tot gisteren in Barcelona geweest maar terug super alert en zonder tas, dat is echt veiligst.

    • Hoi Fabienne!

     Wat irritant zeg en dat ook nog voor de tweede keer!! Wat een arrogantie en een lef hebben die mensen zeg…
     Barcelona staat wel bekend om straat schoffies, maar hier denk je ook weer niet aan, ik hoop dat alles verder goed is met u dochter en dat ze zich nog wel veilig voelt en kan genieten van Barcelona!

     Zelf ben ik ook een student die stage loopt in Barcelona en hoor best vaak over berovingen. Vooral ‘s avonds oppassen bij het uitgaan en nooit alleen naar huis en anders de taxi tot aan de deur.

     Hoop dat u het verder ook naar u zin heeft gehad in Barcelona?

     Groetjes,
     Ronald

 17. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 18. certainly like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the reality then again I will definitely come again again.

 19. I must say you have a cool post. This hit the spot and then some! Thanks for posting this and sharing it with the world. I’ve just bookmarked your site. And I will check back soon to read your other articles. Keep up your awesome work.

  • hola Katia!

   This information is better to know up front, hope you also enjoyed the other articles.
   Thanks for your comment and enjoy your stay in Barcelona!

   Saludos

 20. Vanmiddag slachtoffer geweest van de map-truc, of ik even een handtekening wilde zetten voor gehandicapten en rende daarna snel weg. Mijn mobiel lag eronder, later niet meer helaas.

  Ik zat bij het raam, mijn mobiel lag op tafel en was dus goed zichtbaar vanaf straat. Niks los op tafel leggen en al helemaal niet bij een raam!

  • Hola Emma,

   Wat vervelend om te horen. Bedankt voor je tip, de lezers zullen je zeker dankbaar zijn.

   Wees dus altijd alert op je spullen!

   Saludos,

   Frederike

 21. Beste mensen,
  ik zat met mijn 2 kinderen en vrouw te eten bij wok to go op de Ramblas.

  mijn mobiel fototoestel en camera op tafel, wij met zijn vieren zaten te eten .
  Er kwam een jongen van +/- 9 jaar met een mcdonald flyer en hij wees erop en vroeg om een €1 voor bij de mc een cola glas te halen we vonden het een vreemd verhaal, onder tussen is hij met zijn handen onder flyer op tafel en de mobiel eronder, zo is hij ermee vandoor gegaan.
  Dus wees allert op je spullen ook waar je bij staat wordt zo je tas meegenomen.
  Ook stom van ons om ons spullen op tafel te laten liggen.
  Het belangerijkste is je wordt bestollen als je afgeleid wordt door bedelaar normale mensen ook kinderen.

  • Hola Jim,

   Erg vervelend! Het is jammer, maar inderdaad waar; Barcelona staat ook bekend als een stad waar veel wordt gestolen. Een tip voor op de Ramblas is om je tas als een babybuidel te dragen – dus niet achterop je rug maar op je buik. Hetzelfde geldt voor in de metro, zorg dat je je tas met waardevolle spullen altijd kunt zien. Probeer waardevolle documenten of portemonnees in je binnenzak te doen. Wanneer je geen binnenzak hebt, loop dan gewoon met je handen in je zakken met de waardevolle spullen erin (wederom vooral op de Ramlas en in de metro). Wees in dit geval dus ook alert wanneer je op een terras of bij een restaurant zit. Het beste is om alle waardevolle spullen in een tas te stoppen en deze tussen je benen te plaatsen.
   Ik hoop dat je ondanks deze vervelende ervaring alsnog een heel fijn verblijf hebt in Barcelona. Dankjewel voor de reactie!

   Saludos,
   Guido

 22. Vanmiddag ook slachtoffer van de donatie truuk. Twee meisjes voor een krabbel voor gehandicapten. Mijn vriendin en ik tekenen, laatste kolom op het formulier is ‘hoeveelheid donatie’. Nou, goed, eurootje maar. Werdt dus 102 euro blijkt 5 min later. Ze zijn supervlug, ik had mn knip de hele tijd vast…

  • Hola Peter,
   Wat vervelend om te horen! Dankjewel voor je reactie. Het geeft maar weer eens aan hoe goed je op je spullen moet letten in Barcelona. Ik hoop dat je alsnog een hele fijne tijd hebt in Barcelona!
   Saludos,
   Guido

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here